Menu

Ook als werknemer kun je een arbeidsmediator inschakelen

En zo bespreek je het met je leidinggevende
Als werknemer weet je heel goed als de communicatie met je leidinggevende niet goed verloopt. Sterker nog: je kunt er doodongelukkig van worden. In zo’n geval kan arbeidsmediation een mooie oplossing zijn. Nu wordt er vaak gedacht dat een arbeidsmediator alleen ingeschakeld wordt door een leidinggevende of HR-adviseur. Maar wist je dat jij dit als werknemer ook zelf kunt doen? Sterker nog: het is juist heel krachtig als jij de eerste stap zet. Het zegt namelijk iets over je motivatie. Anders had je wel andere stappen ondernomen, zoals het inschakelen van een advocaat. Of je had de onprettige situatie waarin jij en je leidinggevende verkeren wel op zijn beloop gelaten. Ik ben van mening dat medewerkers nog te weinig het initiatief nemen, waardoor het onnodig tot escalatie komt. Dus wil je er samen uitkomen en het niet (te) hoog laten oplopen?
Trek dan op tijd aan de bel!

Angst en onwetendheide
Ik heb me regelmatig afgevraagd waarom zo weinig werknemers het initiatief nemen tot arbeidsmediation. Het antwoord is grofweg tweeledig:

  1. Onwetendheid, waar ik hierboven al even aan refereerde. Veel mensen weten simpelweg niet dat ze zelf het initiatief kunnen nemen.
  2. Angst om een beroep te doen op een derde. Vragen die hierbij spelen zijn:
    Wat zal mijn leidinggevende ervan vinden dat ik hulp heb ingeschakeld? Hoe ga ik dit vertellen? Wat als het verkeerd valt?

Tips om het gesprek aan te gaan met je leidinggevende
Vind je het lastig om het gesprek met je leidinggevende aan te gaan? Bereid je allereerst goed voor, zodat je voor jezelf helder hebt wat je wilt vertellen. Wees open en eerlijk. Zeg bijvoorbeeld dat  je merkt dat je er samen niet uitkomt en dat je dit vervelend vindt. Dat je graag tot een oplossing wilt komen en dat je denkt dat een onafhankelijk persoon, zoals een mediator, jullie hierbij kan  helpen.
Wacht de reactie even af. Als je merkt dat je leidinggevende niet meteen wild enthousiast is, geef dan aan dat hij/zij het even kan laten bezinken. En maak meteen een vervolgafspraak om er een  week later op terug te komen.

Soms is een vrijblijvend telefoontje al genoeg
Als jij je, als medewerker, tot mij of één van mijn collega’s richt, betekent dat lang niet altijd dat er een mediationtraject nodig is. Soms volstaat het inwinnen van informatie of advies waardoor je daarna zelf verder kunt. Bij verreweg de meeste arbeidsmediators kun je vrijblijvend terecht voor advies. Maak daar dus gebruik van!

Denk jij dat arbeidsmediation voor jou de oplossing kan zijn of wil je vrijblijvend advies?

Schroom dan niet en neem contact met me op. Ik help je graag.