Menu

Over mij

In 1958 ben ik geboren in Moergestel. Ik kom uit een gezin met twee broers en vier zussen. Het HR-vak ben ik per toeval ingerold. De HR-adviseur van de organisatie waar ik werkte werd langdurig en ernstig ziek. Ik ben in dat gat gesprongen en sindsdien heb ik altijd als HR-adviseur gewerkt. Inmiddels ruim 40 jaar. Mijn loopbaan hangt sowieso van ‘toevalligheden’ aan elkaar. Elke keer kwam er weer een andere leuke uitdaging op mijn pad. 

Kennis van wetgeving combineer ik met een groot actief netwerk. Ik vertaal op een boeiende en duidelijke manier (soms ingewikkelde) wet- en regelgeving naar kansen voor de organisatie en haar medewerkers.

Hoe anderen mij omschrijven

Mensen omschrijven mij als betrouwbaar, integer, daadkrachtig, en met een ‘out of the box’ aanpak. In 2010 werd ik uitgeroepen tot HR-professional van het jaar in de non-profitsector. 

 

Als finalist en uiteindelijke winnaar van de titel diende Willemien van de Wouw een case in bij de jury waarin het motto luidde: “Met behoud van kwaliteit naar de norm.” Stichting De Eenbes zou bij het niet bijsturen van het huidige beleid een groot tekort op de begroting krijgen. Een groot deel van dit tekort betrof de personeelskosten. Aan Willemien de taak om met een uitvoerbaar plan te komen. Ze ontwikkelde een alternatief sociaal mobiliteitsplan onder de noemer “blije mobiliteit”. De combinatie van de ‘zachte’ en ‘harde’ (financiële) kant van HRM, maakte het geheel tot een succes. De noodzakelijke personeelsreductie werd binnen korte tijd gerealiseerd zonder gedwongen ontslagen of gedwongen overplaatsingen.

 


Van weerstand voor arbeidsmediation tot arbeidsmediator

Als HR-adviseur werd ik regelmatig gevraagd bij conflicten omdat dit mij goed afging. Bij een bepaalde casus die niet lekker liep, raadde de bedrijfsarts mij aan om een arbeidsmediator in te schakelen. Hoezo, kan ik dit niet zelf, dacht ik? In eerste instantie was ik laaiend. Ik voelde schaamte en ik was er dan ook niet trots op om hulp van een andere partij in te roepen. Uiteindelijk heb ik me hierover heen gezet en was mediation wel degelijk de oplossing. Het doet namelijk iets met de chemie als iemand onafhankelijk is. Dit is de aanleiding geweest dat ik zelf de opleiding ben gaan volgen. De gesprekstechnieken die je hier leert, vind ik van grote meerwaarde, ook in mijn rol als HR-adviseur. Als je het mij vraagt, zou dit in de basisopleiding voor HR-adviseurs moeten zitten. Het geeft mij energie om bruggen te bouwen tussen mensen waardoor we gezamenlijke doelen bereiken.

Freelance HR-adviseur en arbeidsmediator 

Sinds 2016 ben ik naast mijn vaste dienstverband voor mezelf begonnen als zelfstandig HR-adviseur en arbeidsmediator. Ook hier ben ik ingerold doordat ik gevraagd werd voor opdrachten. Mijn vaste baan heb ik inmiddels opgezegd. Ik vind mijn werk zo leuk dat ik het zo lang mogelijk wil blijven doen. Dat betekent keuzes maken.   

 

 

Liefde voor korfbal

Naast mijn werkzaamheden als HR-adviseur en arbeidsmediator ben ik altijd actief geweest in de sportwereld. Zo ben ik voorzitter geweest van de NDKB (Nederlandse Dames Korfbalbond) en hoofdbestuurslid van het Nederlands Korfbalverbond (KNKV). In 1989 ben ik benoemd als ere voorzitter van de NDKB en in 2001 als erelid van de KNKV. Daarnaast heb ik diverse bestuurs- en directiefuncties bekleed en ben ik in 1981 uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. Helaas kan ik door blessures zelf niet meer korfballen. Om mijn hoofd leeg te maken, wandel ik graag. 

Vrijwilligerswerk en toekomstdroom
In mijn spaarzame vrije tijd werk ik als gecertificeerd buurtbemiddelaar en ben ik vrijwilliger in de informele zorg. Elke zaterdag wandel ik met een oudere dame of help ik haar met de boodschappen. Daarnaast ben ik penningmeester van de stichting ’Herdenking Oorlog en Bevrijding Moergestel’. Het is mijn droom om naar Santiago de Compostella te lopen.

 

 

Referenties    Neem contact op